2018-07-17

Šokoladas ir kiti 10 sveikiausių produktų žemėje

lašiša
Goji uogos, kokosų aliejus, migdolų miltai... Įtakingoji reklama įperša mums "Stebuklingai veikiančios egzotikos", bet tai yra mitas. Daugelis net nežino, kad tikrai vertingi gali būti paprasčiausi, lengvai prieinami ir palyginti pigūs produktai. Britų pokylių ir maitinimo kompanija Plyvine Catering sudarė 10 sveikiausių maisto produktų planetoje, kurią paskelbė Anews.com.

1. Citrinos

Viename citrinos vaisiuje yra daugiau, nei 100% būtinos vitamino C dienos normos. To paties vitamino C, kuris, be kita ko, padidina didelio tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį (DTL-cholesterolis) ir sustiprina kaulų tankį.

Ypatinga nauda:

Citrinose esantis citrusiniai flavonoidai - natūralūs biologiškai aktyvūs junginiai kartu su vitaminu C veikia kaip priešuždegiminis, mažinanantis spaudimą, apsaugantis nuo insulto ar net slopinantis vėžinių ląstelių augimą "vaistas".

 2. Brokoliai

Viena vidutinio dydžio brokolio galvutė suteiks jums vidutinę vitamino K paros dozę .  Vitamino K, kuris vaidina svarbų vaidmenį kaulų ir jungiamojo audinio metabolizme, taip pat skatina sveiką inkstų funkcionavimą. Toje pačioje brokolio galvutėje yra dviguba vitamino C paros dozė.

Ypatinga nauda:
Prevencija ir gydymas nuo vėžio. Sulforafanas ir kiti du aktyvūs komponentai ne tik sustabdo vėžinių ląstelių (ypač odos, krūties ir prostatos augimą, bet taip pat stiprina imuninę sistemą, kuri efektyviau priešinasi ligoms.

 

3. Kartusis šokoladas
Užtenka 7 gramų per dieną (mažiau, nei vieno kvadratukas nuo standartinės 100 gramų plytelės) gali padėti sumažinti kraujo spaudimą. Turėkite omenyje, kad šokolado sudėtyje neturi būti pieno ir pieno produktų - tik kakavos sviestas, gryna kakavos masė ir šiek tiek cukraus, o kakavos pupelių kiekis- ne mažesnis, nei 70%.

Ypatinga nauda:
Kakavos milteliuose yra gausu antioksidantų, kurie mažina "blogojo" ir didina "gerojo" cholesterolio kiekį kraujyje, pagerina kraujotaką ir teigiamai veikia nervų sistemą. Ypač pastebėtina tai, kad, nepaisant didelio kaloringumo, tamsus šokoladas yra lengvai virškinamas ir nesukelia sotumo (žinoma, nereikia piktnaudžiauti). 

Tačiau dėl didelės kofeino koncentracijos tamsus šokoladas yra nerekomenduojamas vaikams!

4. Bulvės
Vienoje raudonos odelės veislės bulvėje yra tiek pat folio rūgšties, reikalingos sveikų naujų ląstelių augimui ir vystymuisi, kiek ir špinatų ar brokolių dubenyje. Apskritai, bulvės (grynos - be sviesto ar riebalų padažų) - labai maistingas maistas ir mažiau kaloringas, nei mėsos produktai.

Ypatinga nauda: viename saldžiųjų bulvių gumbe rasite 8 paros dozes vitamino A, kuris padeda kovoti su vėžiu ir stiprina imuninę sistemą.
 
 
 
5. Lašiša
Puikus omega-3 riebalinių rūgščių šaktinis, sumažinantis depresijos, širdies ligų ar vėžio riziką. Dar kas įdomiausia, ji taip pat yra ir natūralus afrodiziakas, kuris gali padidinti jūsų seksualinę energiją!
 
Ypatinga nauda:
150 gramų lašišos porcijoje yra beveik visa paros nikotino rūgšties (kaip vitamino PP ir B3) norma, kuri neleidžia vystytis atminties praradimui ir Alzheimerio ligai.
 

6. Graikiniai riešutai

Būtent šitie riešutai turi omega-3 riebalų rūgščių daugiau, nei kiti riešutai, kurie, be jau minėtų savybių, sumažina cholesterolį ir tiesiog pagerina nuotaiką, prisotinant smegenis "malonumo hormonu" serotoninu.

Ypatinga nauda:
 Graikiniuose riešutuose yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmai negali patys gaminti. Tos rūgštys yra labai svarbios dėl galvos smegenų, širdies, kepenų ir kitų organų sveikam funkcionavimui.
Tačiau atminkite, kad šiuose riešutuose yra daug kalorijų, todėl būtina apriboti riešutų valgymą, pavyzdžiui ne daugiau kaip 8 vienetus per dieną.
 
 
7. Avokadai
Avokadai - puikus ląstelienos ir sveikų riebalų šaltinis, kuris palaiko sveiką žarnyno funkciją, ir padeda sumažinti cholesterolio ir širdies ligų riziką.
 
Ypatinga nauda:
Avokadai turtingi maistingųjų medžiagų, vitaminų ir antioksidantų, kurie padeda išlyginti odą, gerina jos elastingumą, padeda kovoti su uždegimais (pvz spuogai), bei odos ligomis (egzema, psoriazė).
 
 
8. Česnakai
Galingas kovotojas su ligomis, apsaugo nuo bakterijų, įskaitant E. coli augimą.
 
Ypatinga nauda:
Kai mes kramtom česnaką, jo ląstelės yra suyra ir suformuoti alicinas - cheminis junginys, kuris turi antibakterinių savybių. Kitaip tariant, tai yra natūralus antibiotikas. Be to, alicinas mažina kraujo spaudimą.
 
Taip verta žinoti, kad termiškai apdorojamas alicinas greitai skyla, taip, kad naudingesnis sveikatai yra neapdorotas česnakas.
 

9. Špinatai

špinatų lapai yra turtingi Liuteino ir zeaksantino, kurie yra natūralūs antioksidantai, ir stimuliuoja apsaugines funkcijas.

Ypatinga nauda:
Naujausi vaisių, daržovių ir žolelių gydomųjų savybių tyrimai parodė, jog špinatai besą vieni iš efektyviausių kovos su vėžiu augalai.
 

 

10. Pupelės ir kiti ankštiniai augalai

Viso 4 porcijos pupelių per savaitę (arba pupų, žirnių ar lęšių), ir 22 proc mažesnė rizika susirgti širdies ligomis ar krūties vėžio vystymųisi.

Ypatinga nauda:
Medžiagos, esančios pupelių sudėtiyje organizmui naudingos ir todėl, kad padeda greitai atgauti jėgas po sunkių ligų ir paspartina reabilitaciją. Ir beje, ji šioje srityje atsilieka tik mėsai.
 
 
Tačiau net ir sveikiausi maisto produktai gali turėti nemalonių staigmenų. Apie tai - kitame girnos.lt straipsnyje.

Be girnos.lt sutikimo kopijuoti ar platinti draudžiama

 

 

Panašūs straipsniai:

Naudinga

Menas & Kultūra

Menai | Filmai | Užsienyje

Dievas & Visata

Gyvūnai | Gamta | Visata | Žmogus

Sodininkystė

Pavyzdžiai | Patarimai

Maistas

Receptai  | Šalys virtuvėje

Orai Vilniuje

Orai Klaipėdoje

Rekomenduojame