Kaip atpažinti šviežią žuvį: pagrindiniai požymiai

Žuvis – pagrindinis meniu patiekalas, bet kaip ją išsirinkti? Dažnai nepavykus rasti šviežios žuvies, ji keičiama kitais maisto produktais. Šviežios žuvies prekyba visoje Lietuvoje užsiimantis Rolandas Ivanauskas „Savaitraštį Kaunui“ patikino, kad šviežios žuvies Kaune nusipirkti tikrai įmanoma.
- Daugelis mano, kad pirkti šviežią žuvį turguje nesaugu. Kodėl taip galvojama?
- Galiu užtikrinti, kad tai – mitas, neturintis jokio pagrindo. Šviežia žuvimi prekiaujame ne pirmus metus, ją vežame 2 kartus per savaitę: paprastai antradieniais ir penktadieniais. Antradieniais vežtos žuvies iki penktadienio dažnai nebelieka – viską išparduodame.
Antradienį anksti ryte į prekybos vietą atvežta žuvis yra sugauta pirmadienį vakare, anksčiausiai – sekmadienį vakare. Ją išprekiaujame iki ketvirtadienio.
Šviežios žuvies prekybai nustatytas galiojimo terminas – 7 dienos. Ilgiau šviežia žuvis pas mus neužsibūna. Pridursiu, kad nuolat tobulėja ir šviežios žuvies laikymo sąlygos, todėl žuvis tikrai nespėja pasenti.
- Kokių rūšių šviežios žuvies turite? Kur jos pagautos?
- Prekiaujame jūrine ir gėlavandene žuvimi. Žuvys, pagautos Baltijos jūroje – menkės, plekšnės, strimelės, starkiai, ešeriai. Gauname žuvį (karšius, kuojas, lydekas, starkius) iš Kuršių mariose gaudančių žvejų.
Turime tiekėjus, atvežančius Lenkijoje užaugintus upėtakius, natūraliai augintus ungurius iš Danijos ir Vokietijos. Turime šviežių jūros gėrybių, jas gauname iš Viduržemio jūros. Tai – midijos, austrės, dorados, vilkešeriai, kurios taip pat keliauja dėžėse su ledu.
- Kokį kelią nukeliauja žuvis, kol atsiduria ant jūsų prekybininko stalo: kiek laiko vežamos, kokioje temperatūroje, per kiek dienų atkeliauja žuvys į jūsų turgų?
- Žvejų laivais Baltijos jūroje sugauta žuvis yra iškart dedama į ledo pripildytas dėžes, vėliau jos perkeliamos į specialius transportavimo konteinerius, turinčius šaldymo įrangą. Visą laiką, kol pasiekia mus, transportuojama žuvis laikoma ne aukštesnėje nei 5 °C temperatūroje.
Atvykusi iki mūsų sandėliavimo patalpų, žuvis iškart perkeliama į 3 °C temperatūrą palaikančius specialius šaldytuvus, skirtus laikyti šviežiai žuviai. Pirmadienį popiet Baltijos jūroje sugauta žuvis antradienį anksti ryte jau būna ant mūsų prekystalio Kaune.
Žuvis ir jūros gėrybės, kurias gauname iš Viduržemio jūros, laikantis specialių reikalavimų taip pat keliauja dėžėse su ledais. Kai kurių Viduržemio jūros valytų žuvų galiojimo terminas yra ilgesnis – 10 ar net 12 d.
- Kaip atskirti, ar žuvis šviežiai pagauta?
- Pirmiausia reikia žiūrėti į išvaizdą ir kvapą: šviežios žuvies akys skaidrios, neįdubusios ir nepabalusios. Atkreipkite dėmesį į žuvies žiaunas – jos būna raudonos spalvos.
Dar vienas esminių šviežios žuvies požymių – paspaudus žuvį, jos oda išlieka kieta. Jei paspaudus ji įdumba ir neatsistato, vadinasi, žuvis yra pastovėjusi ir jos galiojimo laikotarpis pasibaigęs. Jūros gėrybes reikia vertinti šiek tiek kitaip.
Bendra visų šviežių žuvų taisyklė – kvapas ir išvaizda.
- Ar patartumėte žuvį pirktą jau išvalytą?
- Be abejo, geriau pirkti išvalytą arba išskrostą žuvį: ją patogiau vežti, jos galiojimas yra ilgesnis. Žinoma, kainos atžvilgiu tokia žuvis yra brangesnė.
Ne visą žuvį tiekėjai skrodžia, mes prekiaujame tokia, kokią gauname. Pavyzdžiui, Viduržemio jūros žuvį gauname išskrostą. - Ar šaldyta žuvis yra blogesnės kokybės nei šviežia? - Ne, šaldytos žuvies kokybė nėra blogesnė nei šviežios.
Kaip mėsos ar daržovių, žuvies maistinės vertybės lieka ir šaldytoje žuvyje. Šaldymas patogu, tokią žuvį galima ilgiau naudoti. Nebijokite to daryti.
