2017-11-19

Maistas

Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Atrodo, kartais palepinti save ar artimuosius – nieko blogo. Tačiau po dailiai supakuotais saldainiais ar gardžiai kvepiančiais pyragaičiais slypi didelę žalą mūsų sveikatai darantys transriebalai. Į ką turėtume atkreipti dėmesį, rinkdamiesi saldumynus, ir kuo juos pakeisti, pataria maisto technologė ir mitybos specialistė, iniciatyvos „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.

Ar žinote, kad per metus kiekvienas lietuvis išmeta apie 50 kg maisto atliekų, kurių dalis dar nesugedusi ir tinkama vartoti. Visi puikiai žinome, kad planuodami pirkinius ne tik sutaupome, bet ir išvengiame nereikalingų pirkinių, mažiau išmetame nesuvartotų maisto produktų. Ekspertai pateikia ir praktiškų patarimų, padėsiančių mažinti maisto atliekas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad gavus laboratorinių tyrimų rezultatus, įmonei „Biogami“ nurodyta iš rinkos surinkti 3 pavadinimų (iš viso 18 partijų) produktus, pagamintus iš galimai netinkamos kokybės ryžių žaliavos.

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis ekologiškas ir natūralesnio maisto judėjimas sveikintinas, kadangi daro teigiamą įtaką žmogaus sveikatai, tačiau kai kurie apie ekologiškus produktus vis dar kuriami mitai neretai sukelia juoką.

Minint Šv. Agotos dieną, verta pakalbėti apie kasdieninę duoną. Juk ne daugelis pirkdami kasdieninę duoną susimąsto apie jos palankumą sveikatai. Maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė atsako į keletą pirkėjams rūpimų klausimų ir dalijasi netradicinės duonos receptais.

Pramoniniu mastu auginami pomidorai garsėja savo skoniu, ar tiksliau, jo trūkumu. O jeigu laikote šaldytuve, reikalai dar liūdnesni.
 

Košių renesansas – taip mitybos specialistai ir kulinarai įvardija šiuo metu pastebimą tendenciją valgyti daugiau ir įvairių košių. Ne veltui košės atrandamos iš naujo – juk jose yra daug skaidulų, vitaminų, mineralinių medžiagų, jos lengvai virškinamos.

Puslapiai

Naudinga

Menas & Kultūra

Menai | Filmai | Užsienyje

Dievas & Visata

Gyvūnai | Gamta | Visata | Žmogus

Sodininkystė

Pavyzdžiai | Patarimai

Maistas

Receptai  | Šalys virtuvėje

Orai Vilniuje

Orai Klaipėdoje

Rekomenduojame